2013. október 23., szerda

Október 24 (csütörtök), 15:00-19:00

ELTE Matematikai Esték

október 24. csütörtök 16:00-19:00.

A téma továbbra is az újdonságok bemutatása, de a résztvevők határozzák meg.

http://www.kabai.hu/elte-mathematical-museum

Helyszíne: ELTE Matematikai Múzeum bemutató terme, amely a 1117 Budapest XI. kerület, Pázmány Péter sétány 1/A (ELTE TTK Lágymányosi Campus) főbejárata fölött az 1. emeleteten található.
A legutóbbi alkalom összefoglalója (október 16)
  1. Dobozparadoxon (olvasztótégely): Szilassi tanár úrtól kölcsön kapott készlettel többen megoldották a feladatot.Gál Péter leírása szerint: A játék célja az elemek átrendezése oly módon, hogy a doboz tetején látható kis téglatest is beférjen még a dobozba. Elsőre lehetetlennek tűnik a feladat, hisz szemmel láthatóan a doboz tele van.A játékot Thomas O'Beirne angol matematikus találta ki a múlt század 60-as éveiben és az "Olvasztótégely (Melting Block)" nevet adta neki. Hasonló elven működik a "Paradoxopiped" vagy más források szerint "3D Geometrex" nevű játék. 
  2. Bozóki Sándor: Páronként érintkező hengerek, dobókockák és gyufakockák 
  3. Garai József: Földön kivüli gyémántok. Mikor erdemes összetorni egy gyémántot? Kvantumszámok modellezése tetraéder-oktaéder összeállításokkal (pl. pingponglabdákkal). 
  4. Erdély Dániel: Spidron történet röviden, és egy sejtés a tér szerkezetéről.
  5. Kabai Sándor: GT Torony valószínűsített szinusz hullámai (Mathematica demo).Jégkristály lehetséges modellezése Zometool és félbevágott polisztirol rombikus dodekaéder segítségével. Zometool szerkezet a fullerének és kvázikristályok közötti összefüggésről.
  6. Hujter Mihály: A dinamikus stabilitás elemei a Gömböcből kiindulva. Miért kellett a magyar lovasoknak hátrafelé nyilazniuk? A magyar és a velszi (Wales-i) íjak összehasonlítása. Miért volt kincs a balkezes (balog) harcos és kovács? A világ legnagyobb nyolcasa a holdraszálláskor (Szebehely). A süveg és a föveg szavak története. Javaslat a matematikai múzeum nevére: "A jövő múzeuma". Dürer kezdeményezésére használjuk ma is a számokat azonos módon irásban és nyomtatásban. Magyar matematikusok szerepe nagy alkotásokban. (Miért tetszenek a magyar operatőrök által készítet filmek?)
  7. Holló Szabó Ferenc: Dürer bűvös négyzete kőbe vésve. A KöMaL története. Van már középiskolai kémiai lapok (KöKéL) is.
  8. Gáspár Merse: Gyufafeladványok.